Vetelängd



Recept:
150-175 g smör
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
50g jäst
5 dl mjölk
2 tsk malen kardemumma (om man vill) 
13-15 dl vetemjöl

Gör så här: 
Smula jästen i en bunke eller en bakmaskin. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, det ska bli ungefär fingervarmt alltså inte ryka. Häll blandningen i bunken med jäst och rör om tills jästen löst upp sig. Blanda sedan i socker, ägg, salt och kardemumma, blanda i mjölet lite i taget till det blivit en deg, för bättre resultat så rör om lite extra.
Låt jäsa i 30 minuter. Förbered fyllningen alltaå blanda smör, socker och kanel i en skål. Baka sedan ut degen och dela den i 3 lika stora delar, börja  sedan att kavlan en deg rektangulärt och ha på blandningen i endast mitten, skär snett på kanterna och vik in varannan till mitten så det ser ut som en fläta. Lägg sedan flätan på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa ytterligare i 30 minuter. Sätt då på ugnen på 225-250 grader. 
Tryck ner mitten lite och pänsla med ägg sedan ta på pärlsocker, in i ugnen. När den är klar och du tagit ut den tryck lite i försiktigt i mitten igen. Låt svalna. Gör sedan vaniljkrämen och lägg i skåran du gjort. 
 

Recept | | En kommentar |
Upp